Nieuwsuur over dementie

hoofd-hart as

Nieuwsuur besteedde de afgelopen week in 2 uitzendingen aandacht aan dementie.

In de eerste uitzending wordt de vraag gesteld: waar houdt vergeetachtigheid op en begint dementie? Als het dagelijks functioneren problematisch wordt is het antwoord. Maar is de diagnose altijd terecht? Een foute diagnose is mogelijk, bijvoorbeeld als er sprake is van depressie of van een burn out.

Rudy Westendorp geeft aan dat de nieuwste getallen laten zien, dat het risico op dementie met een derde is verminderd. Volgens Niels Prins is dat niet aangetoond. Ondanks het vele onderzoek dat er plaats vindt, is er nog geen medicijn tegen dementie ontwikkeld. In Pijnacker wordt wel aan hersentraining gedaan: via beweging en muziek werken aan de conditie van het brein.

Duidelijk is in ieder geval dat er nog veel onduidelijk is over de ziekte dementie.

Klik hier om het eerste deel te zien van Nieuwsuur over dementie (start op 17 minuut 10).

In de tweede uitzending wordt vooral besproken welk onderzoek er wordt gedaan en wat dat in de afgelopen 30 jaar heeft opgeleverd. In ieder geval is er nog geen behandeling mogelijk tegen dementie, het wachten is op een doorbraak in het onderzoek. Uit de gesprekken blijkt dat de meeste onderzoeken focussen op eiwitvorming in de hersenen. Toch voorspelt de aanwezigheid van dat ‘Alzheimer eiwit’, niet goed of iemand de ziekte werkelijk zal ontwikkelen. Ook in gezonden hersenen zitten alzheimer eiwitten, blijkt uit een onderzoek onder 100 plussers. Door nieuwe apparaten (MRI) openen zich nieuwe wegen voor onderzoek: wat is de rol van ijzer of van het hart bij het ontstaan van dementie?

Klik hier om het tweede deel te zien van Nieuwsuur over dementie (start op 28 minuut 40 en eind op 39 minuten).

In het NOS journaal van 11 september, was ook nog een interessant item te zien: Uit onderzoek blijkt, dat bewoners van zorginstellingen zich meer thuis voelen, als er op de deur van hun eigen kamer een afbeelding wordt geplakt van een bekende voordeur uit het verleden. Ook het terugvinden van de eigen kamer gaat gemakkelijker.

Klik hier om het item te zien.

Wil je iedere week mijn blog in je mailbox? Klik dan in de rechterkolom bovenaan op ‘Volg dementie’.

Ook nodig ik je van harte uit dit bericht te delen via LinkedIn of facebook. Dat kan makkelijk via de knoppen hieronder.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dementie

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s