Hugo Borst schrijft ‘Ma’ over zijn moeder met dementie

Hugo

De moeder van Hugo Borst lijdt aan dementie en woont inmiddels in een woonzorgcentrum. Zijn wekelijkse columns over zijn bezoeken aan haar, zijn ontroerende intieme verhaaltjes, waarin ook de weemoed naar vroeger doorklinkt. Hij is eerlijk en open over alle kanten van de ziekte, over de afbrokkeling van zijn moeders eigenheid, die nooit helemaal verdwijnt, maar wel krimpt naar andere dimensies.

‘En dan te bedenken dat mijn vader en moeder altijd zo vrijgevig waren. Maar meneer Alzheimer is een dominante eikel. Hij stookt de boel op in ma’s bovenkamer, gooit de boel in de war. En zo is mijn moeder plotseling hebzuchtig geworden.’

De geriater zei tegen mijn moeder dat iemand met dementie drie dingen nodig heeft om het leven te veraangenamen: genoeg drinken, beweging en áfleiding. Een verjaardagspartijtje is drie in één. “Ik ga niet mee!”. Het is het eerste wat ma zegt als we binnenkomen. Ach, wat ziet ze er verfomfaaid uit. 

Het boek ‘Ma’ bevat de (bewerkte) AD columns en een twintigtal extra hoofdstukjes. Hugo Borst neemt ons mee langs het ziekteproces van zijn ma: de diagnose, het steeds meer zorg nodig hebben, de angst die groeit, de verhuizing naar de zorginstelling, de onrust en het naar huis willen tot aan hoe het nu is: het eindeloos slapen en nauwelijks nog eten. En onderweg voelen we zijn liefde voor haar en haar liefde voor hem en hoe goed ze dat weten uit te wisselen ondanks haar ziekte.

‘Soms vraag ik me af of een bezoek aan ma wel zin heeft. Ma slaapt meestal of wil gaan slapen als ik er ben. En als ze wel wakker is: zodra ik in de lift sta, op weg naar beneden, is ze me al weer vergeten. Wat heeft ze aan mijn bezoekjes? Ik weet dat ik dat niet moet denken. Het moment telt – klaar, punt, uit.’

‘Ze zeggen wel dat wanneer je ouders dementeren, de rollen omkeren: jij zorgt voortaan voor je ouders. Die vergelijking gaat mank. Een ouder weet wat goed is voor zijn kleine kind en kan het desnoods dwingen. Pakweg vijftig jaar later weet dat grote kind wat goed is voor zijn dementerende ouder, maar van dwang kan en mag geen sprake zijn. Mijn moeder is en blijft een autonome vrouw.’

In een aflevering van De Wereld Draait Door, praat Hugo Borst over zijn moeder en en over zijn nieuwe boek. Het gesprek is hier terug te zien en het duurt 11 minuten.

Naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek, staat er in het Volkskrant Magazine van 21 november een interview met Hugo Borst. Dat is hier te lezen (via gratis proberen).

Een warme groet, Anniek Kramer

 

2 reacties

Opgeslagen onder Alzheimer, boek, Dementie, uitleg, Zorg verlenen

2 Reacties op “Hugo Borst schrijft ‘Ma’ over zijn moeder met dementie

 1. Riana Kruidenier

  Beste Hugo Borst,
  Graag wil ik mijn reactie geven over mijn moeder.
  Mijn moeder had somatische klachten.
  Ik was mantelzorger van mijn moeder die 98 jaar was.
  Wat ik moeilijk vond was dat je moet beslissen voor je moeder (of vader) inzake haar gezondheid.
  De zorg was m.i. niet deskundig voor wat het gebruik van medicijnen.
  Mijn moeder kreeg wel eens extra pijnstillers, als ik niet goed op haar lette kreeg zij die na lange tijd nog steeds. Terwijl ik wist dat zij niet tegen alle pijnstillers kon. Zij kreeg bij sommige pijnstillers hartproblemen. Ook bij een blaasontsteking werd niet geconstateerd dat zij een delier had. Met als gevolg dat zij haar in een pg afdeling stopte. Mijn Moeder belde mij helemaal in paniek op met “hellep Riana”. Regelmatig werd zij niet goed gewassen of zat zij zonder ondergoed in haar kleding.
  M.i. Is het dus niet alleen bij pg bewoners maar zeker ook bij somatische bewoners. Ik zou je nog veel meer kunnen vertellen.
  Ik wilde bericht toch even bij je achter laten.
  Met vriendelijke groet,
  Riana Kruidenier

  Like

 2. pring

  Geen trek meer in eten, veel slapen….. het zou me niiets verbazen als ook de moeder van Borst het in mijn visie afschuwelijke middel Haldol krijgt toegediend. Verpleging in tehuizen dient het namelijk vaak ongemerkt toe in het eten in druppelvorm. Vraag om het medisch dossier van uw familielid en vergewis U ervan dat uw geliefde dit middel uit de Hel (Heldol!) niet krijgt toegediend. Het verandert nog redelijk functionerende mensen in no time in kwijlende nauwelijks nog bij bewustzijn zijnde idioten! Door het verlies van de eetlust verzwakken mensen zienderogen. Het is notabene een anti psychose middel . Dit middel zou naar mijn mening per direct verboden moeten worden voor oude mensen!

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s