Hoe sus je een crisis bij iemand met dementie? 10 Stappen

hand over hand

Wat doe jij als je je bedreigd voelt, als je bang bent? Word je agressief? Voor mensen met dementie is dat niet anders. Zij kunnen zich eerder bedreigd voelen, omdat hun hersenen de situatie minder goed kunnen inschatten. Hoe help je ze om weer rustig te worden?

Teepah Snow leert anderen om te gaan met mensen met dementie. Ze ontwikkelde simpele communicatietechnieken om contact te maken met mensen met dementie of hen op hun gemak te stellen.

Zij schetst in een korte video de 10 stappen om een crisis te sussen. Opdracht geven om te kalmeren maakt daarvan geen onderdeel uit. Doel van de aanpak is om de situatie te beheersen, niet de persoon! De 10 stappen zijn:

 1. Verwijder de bron van de bedreiging
  2. Creëer ruimte (en noem haar bij haar naam)
  3. Ga aan haar zijde staan (in de video zie je hoe ze de energie van de boze persoon met dementie als het ware overneemt als ze naast haar gaat staan)
  4. Ga naar ooghoogte of lager
  5. Gebruik de hand over hand techniek (steek je handen uit, waardoor je haar uitnodigt om jouw handen te pakken).
  6. Adem gezamenlijk in eenzelfde tempo (adem rustig en duidelijk in en uit en nodig haar uit om mee te doen)
  7. Kalmeer je stem (het is goed zo, het gaat goed)
  8. Ontspan je lichaam (nodig haar uit om te gaan zitten)
  9. Geef haar of hem waar behoefte aan is (en leg uit wat je doet en waarom, bv. ik trek de deken lekker hoog op, want je voelt koud aan).
  10. Wees bereid om je in haar in te leven.

Klik hier om de video te bekijken ( Engelstalig en 5 minuten).

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder schrijfster van het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie. Met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. Vanaf 3 februari verkrijgbaar in de boekhandel voor €15.

Wil je iedere week mijn blog in je mail? Ga naar https://dementienl.wordpress.com en klik dan in de rechterkolom bovenaan op ‘Volg dementie’.

Ook nodig ik je van harte uit dit bericht te delen via LinkedIn of facebook. Dat kan via een simpele druk op de knoppen hieronder.

1 reactie

Opgeslagen onder Dementie

Een Reactie op “Hoe sus je een crisis bij iemand met dementie? 10 Stappen

 1. janny81

  Dag Annemiek, fijn dat je dit filmpje plaatst! Het is zo hard nodig om mensen die hetzij beroepsmatig of in de privésfeer met Alzheimerpatiënten omgaan te wijzen op het feit dat men nog altijd heel erg goed kan communiceren met een Alzheimerpatiënt mits…wij ons aanpassen. Maar dan moeten we wel weten hoe. Ondanks alle zaken die er in de afgelopen 20-30 jaar zijn bij gekomen, vind ik als cursusleidster zelf nog altijd de aanpak van Naomi Feil via de Validation aanpak het allerbeste wat er ooit op dit gebied is voortgebracht. Die dateert al van de tachtiger jaren maar zij is een echte pionier geweest en ook in dit filmpje vind je – helaas summier – terug waar die techniek op is gebaseerd.

  Nog een idee vooral voor mantelzorgers: kijk eens op de website van http://www.alzheimermuziekgeluk.nl

  Succes, Janny

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s