Dementie: hoe maak je echt contact?

hand.jpg

Mijn moeder zit in een hoekje van het verzorgingshuis in haar stoel. Ze staart wat voor zich uit. Rustig loop ik naar haar toe en zorg dat ze me kan zien. ‘Ha maatje’, zeg ik tegen haar als ik in beeld ben. Ze lacht en zegt ‘hé, hoe wist je dat ik hier was?’ Ze herkent me gelukkig nog en is blij me te zien. Ik geef haar een dikke zoen en kijk naar haar. Hoe voelt ze zich? Kijken is zo belangrijk. We zijn gewend om te vragen hoe het met iemand gaat en dan te ‘horen’ wat iemand zegt. Maar dat werkt vaak niet meer bij mensen met dementie. Kijken en aanvoelen worden de zintuigen die je helpen bij het maken van contact.

Hier wat tips die kunnen helpen om echt contact te maken:

  • Neem even een rustmomentje voor je naar binnen stapt en kom binnen met een blij gezicht. Mensen met dementie zijn erg gevoelig voor de sfeer die je meeneemt. Dus ben je onrustig of gehaast, dan zullen ze dat zeker merken.
  •  Noem de ander bij naam (‘Ha mam, ik ben het je dochter Anniek’) en begroet elkaar zoals je gewend bent te doen. Als iemand je niet (meteen) herkent, dan help je iemand daar zo bij.
  • Maak contact in volle aandacht! Praat rustig en maak oogcontact.
  • Ga nooit in discussie over ‘de waarheid’. Het is niet leuk om te horen, dat je (steeds) dingen zegt die niet kloppen. En ieder heeft zijn eigen waarheid. Dus corrigeer niet, maar wees creatief. Als iemand bv zegt ‘Ach mijn moeder is dood’, dan hoef je niet te melden dat dat al 30 jaar geleden is. Beter is om te vragen wat voor vrouw het was.
  • Ga bij gemopper in op het gevoel: ‘je klinkt een beetje bozig, wat is er?’ ‘Voel je je eenzaam vandaag?’

Meer lezen over contact maken bij dementie en hoe je kunt genieten van het samen zijn?

Op 3 februari verschijnt bij uitgeverij Spectrum ons boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten.’Auteurs: Anniek Kramer en Marcelle Mulder. Te koop in de boekwinkel voor € 15.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder schrijfster van het boekOp bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. Vanaf 3 februari verkrijgbaar in de boekhandel voor €15.

Wil je iedere week mijn blog in je mailbox? Ga dan naarhttps://dementienl.wordpress.com en klik in de rechterkolom bovenaan op ‘Volg dementie’.

Ook vind ik het fijn als je dit bericht deelt via facebook of LinkedIn. Dat kan via de site en daar via een simpele druk op de knop onderaan het bericht.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Alzheimer, boek, Dementie, uitleg

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s