Muziek en dementie: mooie resultaten

muziek en dementieHenry in de film Alive inside (met Nederlandse ondertitels).

De helende kracht van muziek bij dementie. Daar wordt volop mee geëxperimenteerd in Nederland. In de radiodocumentaire ‘Onvergetelijk’ van Marlous Lazal, komen veel ervaringen aan bod. Nu er steeds meer aanwijzingen zijn, dat muziek een manier is om het geheugen aan te boren, neemt de aandacht hiervoor gelukkig toe. Muziek komt ‘door de mist van dementie heen’, doordat de hersengebieden waar muziek is opgeslagen minder worden aangetast bij dementie. Ignar Rip, die 10 jaar voor zijn moeder zorgde, gebruikte muziek op alle momenten van de dag. Al bij het opstaan en douchen gebruikte hij muziek om rust te brengen. Zoek muziek uit de periode tussen 15 en 25 jaar en kijk goed wat aanslaat. Een minieme reactie (een vinger die meebeweegt) kan al positief zijn. Ook oude radioprogramma’s of herkenningstunes kunnen reactie opleveren. Muziek kan ook verdriet terugbrengen. Dat is niet het gevoel waar je naar op zoek bent als je muziek uitzoekt. Liedjes die verdriet oproepen, kun je dus beter overslaan.

In Oldenzaal kregen voor het project ‘Music & Memory’ 100 mensen een ipod met hun favoriete muziek. Het zoeken naar de juiste muziek is wel een heel proces, waarbij muziekstudenten van Artez werden ingezet. Er is te horen hoe een Bosnische vrouw zowel blij (ze zingt mee) als verdrietig (ze vertelt een vreselijk verhaal) wordt van de muziek die ze te horen krijgt.

Jij kunt dus ook muziek inzetten! Alzheimer Nederland heeft afspeellijsten gemaakt, die via Spotity beschikbaar zijn. Het zijn verschillende periodes. Klik hier voor de afspeellijsten. Op de site van Alzheimermuziekgeluk vindt je praktische stappen om een lijst te maken.

Klik hier om de interessante radio-uitzending te kunnen beluisteren (dit onderwerp duurt 39 minuten).

Interview en signeersessie (Op bezoek bij een dierbare met dementie) donderdag
25 februari te EDE bij BOEK EN BURO

De avond duurt van 19.30 tot uiterlijk 21 uur. Vanaf 19 uur is de winkel toegankelijk, namelijk via de ingang aan de Vendelstraat (bij de Subway). Toegang kost 2,- euro, inclusief kopje koffie. Aanmelden is niet verplicht, maar wel prettig zodat het personeel van Boek en Buro er rekening mee kan houden. Mail naar ede@boek-en-buro.nl of bel 0318-650231.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. Verkrijgbaar in de boekhandel voor €15.

Wil je iedere week mijn blog in je mailbox? Ga dan naar https://dementienl.wordpress.com en klik in de rechterkolom bovenaan op ‘Volg dementie’.

Ook vind ik het fijn als je dit bericht deelt via facebook of LinkedIn. Klik hier dan kom je op mijn site en deel daar via een simpele druk op de knop onderaan het bericht.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder actie, Alzheimer, Dementie, muiek

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s