Natuurbeelden: rustbrengers bij dementie

natuurfoto aan wand
Als jij moe bent, onrustig of boos, hoe kom je dan weer een beetje tot rust? Lekker naar buiten, de bomen om je heen, vogels zien hippen op de takken, de zee die komt aanrollen?

Op het congres “Beter af met minder’ over het verminderen van medicijngebruik bij probleemgedrag, ontmoette ik René van der Meer. Hij werkt bij het bedrijf ‘Beter door Beeld’. Zij leveren onder andere een film met prachtige natuurbeelden aan zorginstellingen.
Door het kijken naar natuur treedt er een vermindering op van angst en onrust. Samen met buurtzorg doen ze ook onderzoek naar de effecten op thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers en hun medicijngebruik.

De film is rustig gemonteerd, bevat herkenbare en eenvoudige onderwerpen en niet te veel prikkels. Bloembollenvelden, de zee, lammetjes in de wei. De film duurt 90 minuten en is speciaal gemaakt voor mensen met dementie. Met een speciaal apparaatje kan de film zonder oponthoud worden vertoond. Het lijkt ook goed te werken tegen verveling.

Ook bekleden ze wanden met foto’s, maken verlichte fotopanelen met daglicht, omdat bekend is, dat voldoende licht een positief effect heeft op het dag- en nachtritme van mensen en hen minder depressief maakt. Meer lezen? Klik hier. 

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder schrijfster van het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. 

Wil je iedere week mijn blog in je mailbox? Ga dan naarhttps://dementienl.wordpress.com en klik in de rechterkolom bovenaan op ‘Volg dementie’.

Ook vind ik het fijn als je dit bericht deelt via facebook of LinkedIn. Dat kan via de site en daar via een simpele druk op de knop onderaan het bericht.

1 reactie

Opgeslagen onder Alzheimer, Dementie, film

Een Reactie op “Natuurbeelden: rustbrengers bij dementie

  1. Rustbrengers bij dementie kunnen belangrijk zijn, net als voor mensen zonder dementie. Daarover geen enkel misverstand.
    Realiseer je echter dat er meer mensen doodgaan aan onderprikkeling, dan aan overprikkeling. Verveling is een belangrijke bron van ‘lastig gedrag’ en lijdt tot achteruitgang van : de werking van de hersenen, spierfuncties, hart-en vaatziekten en nog veel meer….

    Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s