Present zijn in dementiezorg

WP_20160805_015

Wat is er nodig om echt contact te maken met mensen met dementie? In de negentiger jaren onderzocht professor Baart wat goede zorgmedewerkers doen. Dat heeft hij beschreven en zo is de presentietheorie tot stand gekomen. Maar wat is dat nou: present zijn?

Het eerste dat opviel in zijn onderzoek was dat goede zorgmedewerkers helemaal aanwezig zijn tijdens contact. Ze zijn met hun ogen, oren, met hart en ziel gefocust op de ander. Dus niet snel, snel en ondertussen ook nog met wat anders bezig zijn Of al denken aan de volgende actie die je gaat doen. Bedenk eens hoe vaak jij in gedachten al met wat anders bezig bent, als je aan het zorgen bent?

Daarnaast wordt wat je doet ingegeven door de relatie die je met iemand hebt. Je sluit aan bij de ander, je spreekt een taal die de ander begrijpt, je logica sluit aan, de ander voelt zich begrepen en gezien. Je hebt niet een standaardprogramma dat je afdraait, maar je past je aan, aan de persoon die je voor je hebt. Dat aanpassen aan de ander gaat soepeler naarmate je de ander beter kent. Het leren kennen van de geschiedenis van de ander helpt je dus om beter contact te maken. Wat vindt iemand prettig, wat vervelend, wat is er in het leven gebeurd, waarnaar verlangt de ander? Als je dat weet, dan kun je daar rekening mee houden en dat is natuurlijk prettig in contact. Jij wordt ook liever te woord gestaan door een mens van vlees en bloed dan door een machine die je vraagt om een cijfer in te toetsen.

Als je ‘present’ werkt, worden cliënten daar heel blij van. En voor jezelf is het ook veel prettiger werken. Present zijn betekent dat je je iets aantrekt van die ander en dat je daarmee zegt ‘ik ben er voor jou’.

Meer lezen over de presentietheorie? klik hier.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Wij geven workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Zie https://opbezoekbijeendierbaremetdementie.wordpress.com/aanbod/

Ik nodig je uit om dit bericht te delen via Facebook of LinkedIn (doen!). Klik hier dan kom je op mijn site. Onderaan ieder bericht zitten de knoppen om het bericht te delen. Wil je mijn blog in je mailbox ontvangen? klik dan op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dementie

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s