Muziek raakt (bijna) alle mensen. Je wordt er vrolijk, verdrietig, rustig of beweeglijk van. Het wonderlijke is dat muziek ook bij mensen met dementie tot bijzondere reacties kan leiden.
‘Muziek roept emoties op, die deuren opent naar oude herinneringen.’Aan het woord is Frans Hoogeveen, psycholoog en lector aan de Haagse Hogeschool. Tegenover hem zit een groep belangstellenden die door Welzijn Lansingerland in de gelegenheid is gesteld om zijn verhaal te horen. Misschien willen ze wel bezoekvrijwilliger worden?
‘Het herkennen van muziek gebeurt in een deel van de hersenen, dat niet snel wordt aangetast bij dementie’, zo vervolgt Frans Hoogeveen. En dan volgen er tal van voorbeelden waarbij muziek mensen met dementie weer even ‘tot leven wekt’. Mensen die niets dan mompelen zingen ineens woordelijk mee, mensen die alleen maar naar de grond kijken gaan bewegen, mensen die onrustig zijn worden kalm van muziek, komen in een betere stemming. En als je in een betere stemming komt, functioneer je beter en dan leidt soms tot ontroerende beelden, zoals die van een demente man die ineens tegen zijn vrouw zegt ‘Ik houd van jou’ (in de film Alive insite, klik hier of hier om te lezen wat Eric Scherder over muziek en de hersenen vertelt). De emotie in muziek kan deuren openen naar oude herinneringen, mensen krijgen daardoor hun identiteit weer even terug en voelen geluk. Muziek van vroeger, roept de gevoelens op van vroeger! Helaas gaat dit effect ook weer snel voorbij, al kan de stemming wat langer op de dag goed blijven.
Radio Remember
Frans Hoogeveen is ook een motor achter ‘Radio Remember‘. Op dit online radiostation (kosten 96 euro per jaar, 120 euro voor een zorginstelling) zijn allerlei oude nummers te vinden in velerlei genres. Dagelijks van 8 tot 22 uur wordt muziek gedraaid die past bij het moment van de dag. Klik hier voor de site van radio remember.
Zelf muziek op maat draaien voor een naaste
Als je iemand niet meer kunt vragen welke muziek hij/zij mooi vond, dan is het handig te zoeken bij de nummers die gespeeld werden toen iemand tussen de 15 en 25 jaar oud was. Want muziek die je in je jeugd fijn vond, brengt je in een goede stemming. Als je een nummer afspeelt, zie je vanzelf hoe iemand reageert. En varieer in de muziekkeuze, want steeds hetzelfde nummer draaien maakt toch dat het effect verdwijnt. Op de site van alzheimermuziekgeluk vind je meer informatie over het samenstellen van speellijsten.
Wil je er meer over weten over het toepassen van muziek bij dementiezorg, dan kun je ook bij StudieArena een workshop volgen op 14 oktober 2016. Klik hier voor meer info.
Kortom: doe meer met muziek!
Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Wij geven workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Zie https://opbezoekbijeendierbaremetdementie.wordpress.com/aanbod/
Ik nodig je uit om dit bericht te delen via Facebook of LinkedIn (doen!). Klik hier dan kom je op mijn site. Onderaan ieder bericht zitten de knoppen om het bericht te delen. Wil je mijn blog in je mailbox ontvangen? klik dan op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’.
Hallo Anniek,
Bedankt voor het noemen van mijn site in deze nieuwsbrief 🙂
Ik lees je nieuwsbrieven altijd met veel plezier en belangstelling.
Heel veel succes met alles.
Met hartelijke groet,
Ignar
LikeLike