Ik heb Dementie: mooi boek!

2

‘Beste lotgenoot’, zo beginnen een aantal van de 50 brieven, die in het boek ‘Ik heb dementie’ zijn opgenomen. De brieven zijn geschreven door mensen met dementie. Zij richten zich tot hun lotgenoten met adviezen en ervaringen. Nooit eerder verscheen er een boek, geschreven door mensen met dementie. ‘Misschien helpt het jou om dat te lezen, hoewel het volgens mij voor iedereen anders is’.

De diagnose ‘dementie’ wordt steeds eerder gesteld. Kern van het boek is om te kijken naar wat er nog wél kan. Dat dragen de briefschrijvers ook uit.

Wat helpt: structuur aanbrengen, leven in het nu, zoveel mogelijk actief blijven, wat je nog zelf kan doen ook zelf doen, humor, je verwonderen in plaats van ergeren, steeds dezelfde wandeling maken, zodat je die goed leert kennen.

En hele praktische tips zoals: alles wat achter een deurtje zit is lastig te vinden, vraag of mensen langzaam willen praten, zoek een maatje om dingen mee te doen, regel een vaste plek voor dingen als sleutels, agenda en portemonnee, zorg voor logo’s op de toilet- en badkamerdeur, een overzichtelijke agenda van de dag en de week.

En nagenoeg iedereen noemt: vertel je naasten dat je dementie hebt. Mensen kunnen je daardoor helpen. En laat je ook helpen.

Alle tips worden achterin het boek samengevat en er zijn ook 2 hoofdstukken met tips toegevoegd door de samenstellers.

Waar worden mensen met dementie zoal blij van? Wandelen (met de hond), tuinieren, schilderen, werken met zeepsteen, muziek, massage, praten met lotgenoten, dagbesteding en JE WAARDEVOL VOELEN.

”Hallo, meneer Jaap’, zeggen de kinderen tegen mij. Ik vind het leuk om herkend te worden. Dat is belangrijk. Als je herkend wordt ben je iemand.’

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Wij geven workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Zie https://opbezoekbijeendierbaremetdementie.wordpress.com/aanbod/

Ik nodig je uit om dit bericht te delen via Facebook of LinkedIn (doen!). Klik hier dan kom je op mijn site. Onderaan ieder bericht zitten de knoppen om het bericht te delen. Wil je mijn blog in je mailbox ontvangen? Klik dan op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’.

3 reacties

Opgeslagen onder Alzheimer, boek, Dementie, thuis wonen

3 Reacties op “Ik heb Dementie: mooi boek!

 1. Mandy Jacobs

  Beste Anniek,

  super, ik heb je bericht gedeeld op onze Facebook pagina. Dank!

  Hartelijke groet,

  Mandy Jacobs Sinds 1883 – uitgevers

  Like

 2. Beste Anniek, je nieuwsbrief is ontzettend waardevol voor ons bij de mantelzorg voor onze (schoon)moeder. We hebben al heel wat mensen gewezen op jouw activiteiten en tips en we krijgen louter positieve reacties. Dank en groeten. Pieter

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s