CareClowns op bezoek in ’t verpleeghuis

careclows-start

Een groep mensen met dementie zit wat te knikkebollen in de woonkamer van het verpleeghuis. De deur gaat langzaam open en 2 bezoekers wandelen naar binnen. Het zijn bijzondere bezoekers, hun uitdossing trekt de aandacht. Er klinkt muziek, de bewoners kijken op. Hé 2 clowns! Er komt leven in de brouwerij, de clowns sjansen en dansen. Ze vallen en maken fouten, ze kibbelen. De mensen waar ze op bezoek komen gaan zich er mee bemoeien. Ze helpen zoeken naar het zoekgeraakte, ze zingen mee, proberen te sussen en willen een zoen. Ze reageren en ze komen uit hun verzonken wereld. Ze krijgen een andere rol.

‘Een clown kan zich heel wat permitteren. Onze rode neus onderscheidt ons van alle andere mensen die er op de afdeling op bezoek komen’, zo vertelt Hanneke Heessels van CareClowns. ‘Vaak is het contact tussen de clown en de persoon met dementie vrolijk en uitbundig. Maar het kan ook klein en subtiel zijn, een aanraking, zacht neuriën of gewoon rustig samen zitten. Net wat nodig is. We brengen momenten van lichtheid en lucht. Onze aandacht is volledig en we hebben geen oordeel. Daardoor maken we iets wakker in de mensen en daar genieten ze van’. Het is echt een cadeautje. Dat kun je zien op de filmpjes op de site van CareClowns.

CareClowns doet dit werk overal in Nederland. Iedere zorginstelling (ook particulier) kan een bezoek aanvragen. Door giften en donateurs kan de prijs geen drempel zijn. Al vanaf €100 is een bezoek te boeken. Dus wat let u? En hoe mooi is het als de familie er bij kan zijn of als er foto’s en filmpjes gemaakt worden. Dan kan iedereen meegenieten van de bijzondere reacties die de clowns aan de mensen weten te ontlokken.

Met hun rode neus en een vrolijke snoet,
Brengen zij bewoners een warme groet.
Een gekkigheidje, een levendig lied,
Een lach, ja die vergeet je niet.
Een dikke zoen, een uitdagende blik,
Een intens moment, een echte klik.
Een blije reactie, een samengevoel,
Dat is voor de CareClowns hun belangrijkste doel.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Wij geven workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.

Help je dit bericht verspreiden via Facebook en LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier. Om mijn wekelijkse blog te in je mailbox te ontvangen kun je op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’ klikken.

2 reacties

Opgeslagen onder Dementie

2 Reacties op “CareClowns op bezoek in ’t verpleeghuis

 1. Pingback: Cadeautjes bij dementie (2) | Over dementie

 2. Anneke Wienema

  Dag Anniek,

  Ik lees je blogs altijd met veel plezier en haal er soms dingen uit voor onze digitale Mantelzorgnieuwsbrief Familias voor naasten van mensen met dementie. Dus dank je wel en ga zo door!

  Met vriendelijke groet,

  Anneke Wienema
  Coördinator Netwerk Dementie NHN

  werkdagen: maandag, woensdag en donderdag
  e-mail: a.wienema@magentazorg.nl
  mobiel: 06 -101 591 73
  website: http://www.netwerkdementie-nhn.nl

  [NetwerkDNHN-Logo] [cid:image002.png@01D2496C.F2CDE0C0]

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s