Boek: Leven en liefhebben met dementie

wp_20160730_001

Regelmatig denk ik na over het schrijven van een volgend boek over dementie. Wat ik nog miste in de ruime boekenstroom was een boek met praktische handvatten die je verder helpen na de diagnose dementie. Daar wilde ik wel mee aan de slag. Ik begon met lezen en het verzamelen van informatie. Daarbij  stuitte ik op het boek ‘Leven en liefhebben met dementie, praktische gids voor de eerste tijd na de diagnose’. Ik bestelde het meteen en moest nog even geduld hebben, want het kwam pas eind oktober op de markt. Maar nu is het er en blijkt dat dit erg lijkt op wat ik had willen schrijven. Een boek van mijn hand is dus niet meer nodig. Dus hebben jullie nog suggesties voor een boek of blog?

Het boek
Het vlot lezende boek richt zich tot de persoon met dementie, die na de diagnose denkt ‘Wat nu? Het is een aanmoediging om door te gaan met leven en daar zelf zo veel mogelijk vorm en inhoud aan te blijven geven. Aan het werk dus, samen met de omgeving.

Er wordt beschreven welke verschijnselen er door de dementie kunnen optreden bijvoorbeeld moeite met organiseren en met concentreren. Vervolgens wordt er aangegeven wat je kunt doen (beperk achtergrondgeluiden, plan activiteiten op momenten dat je veel energie hebt) en welke hulpmiddelen er zijn die je kunt gebruiken. Tevens wordt er stilgestaan bij verschijnselen als minder goed slapen, dwalen, wanen, agressief gedrag, boosheid etc.

Het is inderdaad een praktisch boek, waarin ook wordt ingegaan op het vastleggen van wensen, levenstestamenten, grip houden op je geld, en hoe je de relatie met je partner en anderen zo liefdevol mogelijk houdt. Ook aan gezond blijven wordt een hoofdstuk gewijd evenals aan vrij en veilig leven. ‘Tip: een eigen plek in het huis kan mensen met dementie extra rust geven, omdat ze helemaal zelf kunnen bepalen wat er in die ruimte gebeurt en hoe de ruimte er uit ziet.’ Zelf was ik erg verrast door de vervoersmogelijkheden die er zijn (bijvoorbeeld een OV-begeleiderskaart).

Dan komen de externe hulptroepen aan bod, naast Alzheimer cafés en fora natuurlijk de casemanager/wijkverpleging (dat verschilt per gemeente), thuishulp, diëtist, ergotherapeut, maar ook dagbesteding, vakantiemogelijkheden, boeken over dementie etc. Te veel om op te noemen. Zeker een boek dat handig is na de diagnose dementie om je voor te bereiden op wat gaat komen. En om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden.

Tips tegen diefstal
Dan las ik in de Volkskrant van 21 november nog een aantal handige tips tegen diefstal:

  • Laat een levenstestament opstellen, waarin u regelt hoe je geldzaken moeten worden geregeld als je dat zelf niet meer kan.
  • Benoem een gevolmachtigde (iemand die je geldzaken kan doen) en regel ook iemand die daar toezicht ophoudt (dus de afschriften kan controleren).
  • Open een aparte bankrekening met een laag tegoed, als je je pinpas vaker uitleent. Je kunt dat tegoed ook maandelijks via een automatische overschrijving laten aanvullen.
  • En stel een lage limiet in voor het opnemen van geld via de pinpas.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten. Wij geven workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.

Help je dit bericht verspreiden via Facebook en LinkedIn? De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier. Om mijn wekelijkse blog te in je mailbox te ontvangen kun je op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’ klikken.

5 reacties

Opgeslagen onder Alzheimer, boek, Dementie, mantelzorg, thuis wonen, Zorg verlenen

5 Reacties op “Boek: Leven en liefhebben met dementie

  1. Bert Prinsen

    Beste Anniek (zal ik maar schrijven)

    Met veel genoegen en instemming lees ik jouw wekelijkse blog. Ik ben zelf werkzaam geweest in het verpleeghuis als pastor en had intens contact met de dementerenden. Het boeide me ook. Schreef een boek.

    Maar nu vanmiddag is er een drietal opmerkingen.

    Ik heb steeds jouw zin als citaat:

    “nog suggesties voor een boek of blog”.

    Ja ik heb gemerkt (denk ik) dat dementerenden kunnen groeien in hun geloof tijdens de dementie. Ik vond dat verwonderlijk en geloofde het aanvankelijk ook niet. Toch gebeurde dat regelmatig. Mensen kwamen in hun dementie tot een vrede met God. Of met het leven. Een vrede die ze vooraf niet kenden.Mijn vraag zou zijn voor een boek/blog: is het waar dat dementerenden kunnen groeien in hun geloof/levensvisie. Kortom iets vooruit inplaats van alles achteruit. Het laatste jaar vond ik 2 artikelen in Trouw die mijn gedachte lijken te bevestigen.

    Kortom iets publiceren hierover: graag.

    · “Open een aparte bankrekening met een laag tegoed, als je je pinpas vaker uitleent. Je kunt dat tegoed ook maandelijks via een automatische overschrijving laten aanvullen”. Dat eerste ja. Dat tweede nooit (automatische aanvulling. Daar zit nu net de kneep. Als iemand kwaad wil bij het gebruiken van jouw pinpas betekent die automatische aanvulling dat iemand in een keer toch meer kan opnemen. Het tekort wordt automatisch aangevuld. Net als de ov chipkaart die ik heb. Ik kan bij laag saldo toch reizen want automatisch komt er een aanvulling. Dus WEL laag saldo; maar NOOIT automatisch laten aanvullen.

    · “Benoem een gevolmachtigde (iemand die je geldzaken kan doen) en regel ook iemand die daar toezicht ophoudt (dus de afschriften kan controleren).” Die gevolmachtigde moet iemand zijn die je al jaren kent en vertrouwt. Mijn vrouw is mantelzorger voor een dementerende. Deze laatste beschuldigt iedere keer de boekhouder (van jaren en jaren vertrouwde van de dementerende) dat hij iets leent voor zichzelf. Kortom het wie is nog wel even het overdenken waard.

    Graag reageer ik zo op jouw fijne wekelijkse artikel. dank

    Ik hoop dat mijn opmerkingen gevoeld worden als aanvullingen

    Hartelijke groet

    Bert Prinsen

    Like

    • Beste Bert,
      Dank je wel voor je reactie. Zeker fijn om die te ontvangen!
      Je suggestie om een blog te schrijven over de relatie tussen dementie en tot vrede komen met God of het leven staat als onderwerp voor mij iets te ver van mij af. Toch houd ik het in gedachte.
      *Een maandelijkse automatische overschrijving zorgt er voor dat er iedere maand een bepaald bedrag overgemaakt wordt naar een andere rekening (bijvoorbeeld 100 euro). Het gaat er inderdaad NIET om, om je rekening steeds tot een bepaald bedrag aan te vullen.
      *En inderdaad is het verstandig om (tijdig) goed na te denken over het aanwijzen van een gevolmachtigde /gevolmachtigden. Bij mensen met dementie komt vaak achterdocht voor. Zo vertelde mijn vader een bezoeker bijvoorbeeld dat ik niet wilde dat hij naar de tandarts ging. Vertrouwen kan dus (tijdelijk) ineens veranderen.

      Like

    • Maria Ruben

      Dag meneer Prinsen,

      Uw opmerkingen over geloofsgroei intrigeren mij.
      Het lijkt me een prachtig onderwerp om onderzoek naar te doen.
      Uit eigen ervaring uit mijn werk met mensen met dementie denk ik dat hier een belangrijk punt wordt aangeroerd. En ik deel uw mening in dezen. Mogelijk ontstaan er momenten van grote klaarheid en vertrouwen doordat er heel veel aangekoekte barrieres wegvallen.

      Dank voor uw suggestie.
      Met vriendelijke groet

      Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s