Boek: ‘Bezielde jaren’ over zingeving

bezielde-jaren

Bezielde jaren is een boek dat inspireert bij het organiseren van zingevingsactiviteiten met ouderen en hun naasten. Er worden 12 levensthema’s uitgewerkt, die je kunt gebruiken om in gesprek te raken met ouderen.  

Marcelle Mulder, met wie ik het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ (februari 2016) schreef, heeft een productief jaar achter de rug. Eind 2016 verscheen het boek ‘Bezielde jaren’, dat zij schreef met Janke Jeltsje van Dijk en Trijntje Scheeres-Feitsma.

Het is een boek dat je helpt om in de ouderenzorg structureel aandacht te besteden aan zingeving: dat wat het leven de moeite waard maakt. Om verbinding aan te gaan met het levensverhaal van ouderen, met hun ziel, met hun én onze eigen bronnen van levenskracht en zingeving. Wie oud is moet zich continue verhouden tot alles wat er niet meer is en wat niet meer kan. Juist dan is het fijn als er tijd en ruimte is voor het samen met anderen terugkijken, vertellen en beleven. Dat is dus vaak wat anders dan de activiteiten die op pure ontspanning gericht zijn, al zijn die activiteiten misschien goed in te passen in de thema’s.

De 12 thema’s (bijvoorbeeld Rust en inkeer, Liefde, Loslaten, Ontmoeten) worden stuk voor stuk voorzien van een aantal vaste rubrieken: een introductie op het thema, ideeën voor het inrichten van een sfeertafel, ideeën voor het organiseren van activiteiten rondom het thema, je vindt er voorbeelden van gespreksvragen, gedichtjes, verhalen, muziek en films die passen bij het thema.
Bovenal wordt aandacht gevraagd om dergelijke thema’s vorm te geven vanuit een gelijkwaardige relatie met de naasten en vrijwilligers. Dus niet: ‘Wij organiseren iets en wilt u wat trouwfoto’s meenemen’, maar ‘we willen graag samen nadenken over het vormgeven van dit thema’. Daar ligt misschien nog wel de grootste uitdaging, maar ook daar wordt in het boek aandacht aan besteed.

Te koop voor 29,50 bij Perspectief uitgevers of in de boekhandel.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Wij geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.

Ik Hoop dat je dit bericht wilt DELEN via Facebook en LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.
Om mijn wekelijkse blog te in je mailbox te ontvangen kun je op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’ klikken.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder boek, Dementie, kwaliteit, mantelzorg, zingeving

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s