Borst en het Manifest over verpleeghuiszorg. Tijd voor positieve zorgverhalen.

ik-word-bllij-van

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van onze verpleeghuiszorg? Daar is het afgelopen jaar veel over geschreven. In oktober 2016 publiceerden Hugo Borst en Carin Gaemers een Manifest, waarin ze alle politieke partijen oproepen zo snel mogelijk goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen. Nu en in de toekomst.
Kort gezegd roepen zij op tot meer handen aan het bed (door daar een vaste norm voor te stellen) en minder registraties. Inmiddels is er 100 miljoen toegezegd voor extra handen aan het bed. Iedere euro extra is welkom maar ja…

Probleem is ook, dat er helemaal niet genoeg mensen zijn om die mogelijke norm  – van 2 verzorgenden op 6 tot 8 bewoners tijdens piekmomenten – in te vullen. Stel dat de benodigde 1,5 tot 2 miljard euro beschikbaar zou zijn? Dan nog zijn er niet genoeg verzorgenden en verpleegkundigen om de banen in te vullen. Het is nu al niet mogelijk om de bestaande vacatures goed in te vullen.

Tijd voor de positieve zorgverhalen
Na alle negatieve verhalen over het verpleeghuis wordt het tijd om ook de positieve verhalen de volle aandacht te geven. Zonder voorbij te willen gaan aan de zwaarte van het werk en de werkdruk, denk ik dat het tijd is voor de andere kant van het verhaal: hoe prachtig en dankbaar het werk in de verpleeghuizen kan zijn, hoe blij je kunt zijn van een reactie, een bedankje, een glimlach, een gebaar. Harriet Duurvoort schrijft in een column in de Volkskrant: ‘Liefde voor het kwetsbare en afhankelijke schenkt een diep gevoel van voldoening’.

Mijn oproep doe ik dus aan iedereen in de zorg: draag uit wat de mooie kant van het werk is. Doe dat bijvoorbeeld door met je verhaal te reageren op dit blog of in een LinkedIn groep. Waar word jij blij van?

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten. Wij geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.

DEEL dit bericht alsjeblieft via Facebook en/of LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.
Om mijn wekelijkse blog te in je mailbox te ontvangen kun je op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’ klikken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder actie, Alzheimer, Dementie, hugo borst, kwaliteit, manifest, verpleeghuiszorg, Zorg verlenen

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s