Verwarring. Dat is wat je voelt als je naar het toneelstuk ‘De vader’ kijkt. Waar woont de vader? Is die ene vrouw nu zijn dochter of die andere vrouw? Gaat ze nu wel of niet verhuizen? Ze was toch gescheiden? Hebben we dat stuk niet net al gezien? Verwarring dus, net als iemand bij wie het geheugen niet goed meer werkt. ‘Ik heb het gevoel dat ik al mijn blaadjes verlies, één voor één’, zegt de vader.
De vader, ‘papa’, woont alleen en vindt dat prima. Dochter Anne ziet dat het niet meer gaat en worstelt met de keuze tussen zorgen voor hem en ruimte nemen om haar eigen leven te leiden. ‘Je moet begrijpen dat ik niet iedere dag kan komen’, zegt ze tegen haar vader. ‘Wie vraagt dat dan’, zegt hij. ‘De situatie’, is haar ontnuchterende antwoord. ‘Alles gaat goed Anne’, betoogt hij, ‘mijn benen, mijn armen alles doet het nog!’ Ze neemt hem in huis, waar haar man niet blij mee is, toch? En vader verdenkt haar ervan op zijn appartement te azen, dat in te willen pikken, hoe kun je dat nu weer uit zijn hoofd praten?
Ook andere familieomstandigheden spelen een rol. ‘Ik zie mijn andere dochter niet zo vaak, en het was nog wel mijn lievelingsdochter. Dat zegt papa waar Anne bij is terwijl zij weer een poging doet om iemand te vinden die het met haar vader kan vinden (hij is de makkelijkste niet) en voor hem kan zorgen. Haar gevoelens bewegen zich tussen overlopende liefde en hopeloosheid. ‘Vroeger was hij een heel autoritaire man en nu wil hij dat ik een slaapliedje voor hem zing’. Dementie is een ziekte die veel vraagt van alle betrokkenen, dat maakt deze prachtige voorstelling wel heel mooi duidelijk.
De komende maanden is de voorstelling nog te zien. Klik hier om te zien waar de voorstelling speelt en om kaarten te bestellen.
Anniek Kramer
Schreef het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘, samen met Marcelle Mulder. Wij geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.
DEEL dit bericht alsjeblieft via Facebook en/of LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.
Om mijn wekelijkse blog te in je mailbox te ontvangen kun je op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’ klikken.
Ik heb dit prachtige theaterstuk mogen aanschouwen in Alkmaar.
Een woord: SUPER.
Wat een verwarring gaande , ik voelde het zo goed aan. Mooi!!!
Ik zeg heengaan, zeker als wilt voelen, beleven hoe het is om een dement brein te hebben.
Mijn complimenten aan de acteurs!!
Lieve gr Anita Broersen
LikeLike
Heel mooi beschreven. En fantastisch ten tonele gebracht door de 81 jarige Hans Croiset. Een zeer herkenbaar stuk met een lach en een traan.
Zeker de moeite waard het te gaan zien.
LikeLike
Inderdaad een heel intrigerende voorstelling die op een indringende, pijnlijke, maar ook ontroerende wijze helder maakt wat dementie met de betrokkenen doet. Echt een aanrader!
LikeLike