Samen zingen bij dementie

con amore

 

 

 

 

Woensdagochtend  even voor tienen. De leden van het koor ‘Con Amore’ druppelen binnen. Locatie is het woonzorgcentrum Liduina van Laurens in Rotterdam. Het is in meerdere opzichten een ‘gemengd koor’.

Mensen met dementie (uit Liduina en uit de buurt) zijn samen met iemand uit de kring van naasten, lid van het koor.  Onno bijvoorbeeld, komt wekelijks uit Oosterhout om samen met zijn schoonzusje bij het koor te zingen. ‘Ik vind het helemaal geweldig. Ik kom vrolijk binnen en ga nog vrolijker weg. Als we hier zijn, dan zie ik dat mijn schoonzus meezingt, ze doet mee, waar haar dat anders veel moeite kost. Haar meedoen is voor mij een beloning. En ik zing zelf ook veel vaker in de auto, thuis en vanmorgen nog in het zwembad’.

Een serie bekende liederen wordt vol enthousiasme gezongen. Van ‘De mosselman’ tot Somewhere over the rainbow. Koorleden worden uitgenodigd om naast Yvet van der Tuin, die piano speelt, de coupletten te komen zingen, terwijl de rest van het koor op de achtergrond zingt. Ook is er ruimte om lekker mee te bewegen en een dansje te doen. Natuurlijk is er een pauze met koffie, thee en koek. Om 12 uur volgt het vaste afscheidslied van het koor: nu vaarwel, wees vrij en blij, ik denk aan jou, doe dat dan ook aan mij……Want ergens bij horen, dat is een basisbehoefte van ieder mens.

Na afloop praat ik kort met deelnemers Heleen en haar zoon Steven. Heleen vertelt stralend hoe fijn het is om te zingen en dat het nog fijner is dat ze dat samen met haar zoon doet. Dat is precies de reden waarom Marjan van Dorp het koor heeft opgericht. Zij vond het belangrijk om leuke activiteiten te organiseren in de dementiezorg. Met haar bagage als ouderenadviseur en casemanager dementie zoekt ze naar een combinatie van plezier en tegelijk naar mogelijkheden om de mantelzorgers met elkaar in contact te brengen en hen eventueel van advies te voorzien. Samen zingen: doen zou ik zeggen!

Zomaar wat andere plaatsen waar een ‘gemengd’ koor is: In Rotterdam: klik hier.  In Alkmaar: klik hier, in Sneek: klik hier,  in Assen: klik hier, in Vlaanderen: klik hier,

Anniek Kramer
Schreef het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘, samen met Marcelle Mulder. Wij geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.

Om mijn wekelijkse blog te in je mailbox te ontvangen kun je op de site (in de rechterkolom bovenaan) op ‘Volg dementie’ klikken. DEEL dit bericht alsjeblieft via Facebook en/of LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.

5 reacties

Opgeslagen onder Alzheimer, Dementie, mantelzorg, muziek, zingen

5 Reacties op “Samen zingen bij dementie

 1. Wij (De Zingende Koffiemeisjes) zingen en spelen wekelijks voor ouderen met geheugenproblemen. Het brengt niet alleen verbinding, maar het opent deurtjes in het brein die voorgoed gesloten leken. Mensen die niet meer in staat zijn een gesprek te voeren, zingen (de moeilijke tekst van) Het Dorp woordelijk mee, anderen worden wakker als ze een lied horen dat ze kennen van vroeger. Die zo gemiste lach, maar ook de traan die tevoorschijn komt is altijd een cadeau. In onze beleving is muziek een recht en moet daar altijd aandacht aan worden besteed in de zorgcentra. Mooie opdracht, toch?!

  Like

 2. Lijkt me geweldig om te mogen doen!

  Like

 3. Nicole Schaapveld

  Wat een verrijkend aanbod voor woonzorgcentrum Luidina, waar ik 4 jaar met veel plezier directeur mocht zijn!

  Like

 4. marjan van dorp

  Beste Anniek,

  Heel hartelijk dank voor de blog over ons koor!!

  Groet,

  Marjan

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s