Opbloeien in een tuin – voor mensen met dementie

zaaigoedVerbinden van mensen via natuur en kunst, dat is wat Erika Meershoek van stichting ZaaiGoed drijft. Ik sprak haar op de zintuigentuin in Haarlem Noord. Twee keer per week komen kwetsbare ouderen (waaronder mensen met dementie) uit de buurt bijeen voor een ‘dagje natuur’.

In de gezellige kantine van Onze Gezellen is er om tien uur koffie met wat lekkers. Er wordt bijgepraat en er worden plannen gemaakt. Zo kwam de inrichting van de tuin in overleg tot stand. Er is gekozen voor 4 thema’s: voelen, ruiken, proeven en kleur (zien) naar de 4 zintuigen. Vandaar de naam ‘Zintuigentuin’. En na het gesprek trekken ze natuurlijk naar buiten, naar de tuin, die op ‘rollatorafstand’ ligt.

Naast de 4 zintuigenbedden, staan er bloembakken op rolstoelhoogte en er is net een nieuwe bank geplaatst om even lekker op uit te puffen. De bloembakken en de bank zijn gemaakt door jongeren van het Nova College. Buiten bloeien de mensen op, worden ze blij en werken ze zij aan zij in de tuin, iedereen naar kunnen. De oogst gaat mee naar de kantine en wordt bijvoorbeeld verwerkt in de lunch of gebruikt voor een lekkere kop thee. Want eten en drinken doen de ouderen ook veel beter als ze hun eigen oogst kunnen verwerken.  Na de lunch is er dan creatieve activiteit, die gekoppeld is aan de natuur.

Kunstproject
Zo is er een kunstproject gekoppeld aan de tuin, waarbij de Haarlemse keramiste Liselore Halink met een groep ouderen een theeservies ontwerpt. Plantaardig materiaal uit de Zintuigentuin wordt verwerkt  in het glazuur. Hierdoor wordt de tuin letterlijk opgenomen in het servies. En dit unieke Zintuigentuin-theeservies wordt dan vervolgens op de tuin gebruikt voor een heuse theeceremonie met de mensen uit de buurt.

Erika bruist van de ideeën, maar geld is vaak een knelpunt. Subsidies worden veelal voor een jaar gegeven en het kost veel tijd om hulpbronnen te vinden. Ze is bezig met een tweede boek en een tweede tuin. ‘Juist de generatie waardoor wij alles kunnen doen, heeft te maken met bezuinigingen in de zorg. Mensen zakken weg in lethargie, ik moest er wat aan doen’, aldus Erika. ‘Tijdens onze projecten zien wij mensen opleven, genieten van het buiten zijn, de kunstzinnige activiteiten en van de ontmoetingen met mede-deelnemers en bezoekers. We creëren waardevolle contacten, belevingen en plezier.

Ook zin in een creatief groen-project? Kijk op de site van Zaaigoed, zij zaaien ook hun ideeën.

Anniek Kramer
Schreef het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘, samen met Marcelle Mulder. Wij geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie. Klik hier.

DEEL dit bericht alsjeblieft via Facebook en/of LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.
Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Klik op de site op ‘Volg dementie'(in de rechterkolom bovenaan) en vul je mailadres in.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Alzheimer, Dementie, groen, kwaliteit

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s