Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie

Wel-zijn2Een reclameblog dit keer. En wel voor de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie op 9 oktober 2017 in het Akoesticum in Ede, georganiseerd door StudieArena. De Congresparade is een bijzonder evenement met een mix van centrale presentaties en een paradeprogramma vol met kennis- en ervaringssessies.

De centrale presentaties worden onder andere verzorgd door:

  • Andrew Greenwood (balletmeester), die een dans methodiek introduceert waarbij mensen met een gevorderde dementie lichamelijk, geestelijk en sociaal in hun kracht staan.
  • Prof. dr. Manu Keirse, klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar verliesverwerking KU Leuven. Hij gaat in op  emoties die leven met dementie met zich meebrengt. Goede zorg voor mensen met dementie vraagt het begrijpen van onderliggende emoties. Waar komen de emoties vandaan en welk gevolg hebben zij?

De parade (zie foto) wordt verzorgd door meer dan 30 mensen, die ieder ingaan op het thema ‘Kwaliteit van leven voor mensen met dementie’.

Bij een ziekte als dementie, valt nog veel aan levenskwaliteit te winnen. Vooral door – naast het lichamelijk welbevinden – meer aandacht te schenken aan het sociale, emotionele en spirituele welzijn. De zorg voor mensen met dementie, wil je immers zo goed mogelijk afstemmen op hun wensen en mogelijkheden. Speciale aandacht zou uit moeten gaan naar wat mensen met dementie nog wel kunnen en hoe zij verbonden kunnen blijven met zichzelf en hun sociale omgeving.

Kunst van het contact maken
Hoe kun je contact maken, ook als dit in de loop van het ziekteproces steeds lastiger wordt? Hoe kun je de bewoners betrekken bij de dagelijkse activiteiten als zelf koken en hen verleiden tot meer bewegen en samen plezier maken? Hoe besteed je aandacht aan zingeving en bespreek je persoonlijke levensvragen? En in het bijzonder; wat vraagt dit van jou als zorgprofessional?

Beleef, ervaar en oefen op de Congresparade hoe jij het verschil kunt maken!

Mijn eigen bijdrage deze dag gaat over op bezoek gaan bij een dierbare met dementie. Dat kan voor naasten soms ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Toch is dit contact uiterst waardevol. Het verbindt de bewoner met de oude vertrouwde wereld en geeft hen het gevoel dat ze er toe doen.
Ik doe die dag drie maal een snelkookpan-sessie, waarin ik je uitdaag om na denken over hoe je samen met de familie waardevolle activiteiten kunt doen. Wat is waardevol? Hoe werk je goed samen met de familie? Wat kun jij daarin betekenen? Alles lezen over deze dag? Klik hier.

Anniek Kramer

Schreef het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIEmet ruim 60 ideeën om samen te genieten‘, samen met Marcelle Mulder. Rondom het thema contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie geef ik workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers. Klik hier.

Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Vul dan op de site je mailadres in.
Fijn als je dit bericht wilt delen op Facebook en/of LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dementie

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s