Eigen kracht conferenties bij dementie?

hdrJe moeder is vergeetachtig aan het worden en ze belt je steeds vaker op met vragen. Hoe regel je goede zorg voor haar, terwijl je op een uur reizen woont? Door het toenemend aantal mensen met dementie, groeien ook de zorgen bij de naasten. Hoe kun je met elkaar die zorg voor naasten met dementie vorm geven? Ik moest denken aan de eigen kracht conferenties. Worden die ingezet voor mensen met dementie? 

Wat is een eigen kracht conferentie? 
Een eigen kracht conferentie is een bijeenkomst waarin familie en andere betrokkenen samen een plan opstellen om problemen op te lossen. Hoe breder het netwerk dat je uitnodigt, hoe meer je de zorg kunt delen met anderen.

Dus stel je moeder heeft dementie en wil graag thuis blijven wonen. Jij wilt dat steunen, maar je kunt niet dagelijks bij je moeder langs. Is het dan niet een goed idee om daar met elkaar over te praten. Om alle mensen die je moeder een goed hart toedragen samen na te denken over hoe die zorg er uit kan zien? Wie wat kan doen en welke zorg van buiten die kring moet komen? Lees hier een blog over de eigen kracht conferentie.

Verhuizing naar het verpleeghuis
Ook bij de verhuizing naar het verpleeghuis zou een dergelijk soort bijeenkomst belegd kunnen worden. Stel dat het verpleeghuis dat organiseert bij de toekomstige bewoner thuis. Als je daarbij het brede sociale netwerk uitnodigt, dan is er alle gelegenheid om:

 • Uitleg te geven over wat dementie is,
 • Uitleg te geven over hoe belangrijk het is dat vertrouwde mensen op bezoek blijven komen,
 • Uitleg te geven over wat in contact stimulerend en remmend werkt,
 • Inzicht te krijgen in de levensgeschiedenis van de toekomstige bewoner,
 • Afspraken te maken over wie wat zal doen of blijft doen in de zorg.

Zou de zorg er anders uit gaan zien als je op deze manier de ‘intake’ regelt? Kent iemand voorbeelden? Ik ben benieuwd.

Anniek Kramer

Schreef het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIEmet ruim 60 ideeën om samen te genieten, samen met Marcelle Mulder. Rondom het thema contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie geef ik workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers. Klik hier.

Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Vul dan op de site je mailadres in.
Fijn als je dit bericht wilt delen op Facebook en/of LinkedIn. De knoppen daarvoor vind je onder dit bericht op mijn site. Klik hier.

 

1 reactie

Opgeslagen onder Alzheimer, Dementie, kwaliteit, mantelzorg, thuis wonen, verpleeghuis, verpleeghuiszorg, Zorg verlenen

Een Reactie op “Eigen kracht conferenties bij dementie?

 1. Marieke Oosterhuis

  Hoi Anniek,

  Ik vind dat een heel goed idee! Toevallig ga ik volgende week een training geven over familieparticipatie en dan is dit het onderwerp van de training. Ik ga zorgverleners leren een familiegesprek te begeleiden. Leuk dat ik het nu ook in jouw blog tegenkom.

  Groetjes Marieke

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s