Eten en drinken is in ieders leven belangrijk, zonder dat overleef je immers niet. De maaltijd is in het drukke leven vaak hét moment van samenzijn, van uitwisseling en van genieten van het hetgeen er op tafel staat.
Voor bewoners van een verpleeghuis is het niet anders: goed en lekker eten maakt maaltijden tot een speciaal moment van de dag, iets om van te genieten. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan (natuurlijk) de smaak van het eten, maar ook aan de presentatie en de sfeer. Hoort bij ‘de bewoner staat centraal’ ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om eens te kiezen wat je wilt eten? Zit je wel aan een tafel met mensen waar je enige verbinding mee kunt voelen? Ziet het eten er lekker uit? Kunnen mensen het eten goed zien liggen op hun bord? En als ze eenmaal hebben gezegd dat ze van jonge kaas houden, krijgen ze dan ook nog wel eens wat anders? Het is goed om je regelmatig af te vragen waarom je iets doet en waarom je het op die manier doet.
Wil je in gesprek gaan met de bewoners (voor zover dat kan) over het eten, dan is daar een spel voor ontwikkeld: ‘Smaken verschillen’. Het spel biedt inzicht in wensen, maar bijvoorbeeld ook in risicogedrag. Klik hier voor het spel.
Wil je eens lezen over sfeerverhogende maatregelen? Klik hier.
In het blad reliëf wordt door Tim van Iersel een ethisch dilemma beschreven over eten. Een vrouw helpt haar man al tien jaar bij het eten. Maar hij gaat zich steeds vaker verslikken en dat levert risico’s op. Wat te doen? Klik hier voor het artikel.
Anniek Kramer
Auteur van ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘, samen met Marcelle Mulder.
Rondom het thema contact maken en op bezoek gaan bij mensen met dementie geef ik workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers. Klik hier of mail me menskapitaal@live.nl
Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Vul dan op de site je mailadres in.