‘Speelruimte’ bij dementie

davAdelheid Roosen zorgde voor haar moeder die dementie had. Ze vertelt daarover in mijn boek ‘Steun en troost bij dementie’: ‘Dementie is iets zeer pijnlijks. Het was schokkend om te zien dat mijn moeder merkte dat er dingen in haar hoofd kapot werden gemaakt en hoe ze dat probeerde te verbergen. Daar was ze steeds mee bezig. 

Daarnaast is mijn hart zo opengegaan; ik was niet bij mijn moeder weg te slaan, ondanks mijn volle agenda. Ik ging gewoon naast haar in bed liggen werken. Ik had altijd een vrij formele moeder, die allerlei regels had. Nu kon ik met haar spelen, dat had nog nooit gekund. Het was alsof ik 7 jaar was.

Door haar niet te corrigeren (dat wil je wel) en met haar mee te bewegen, kom je in wat ik noem ‘de tussenruimte’. Daar is plek voor verbeelding. Om daar te komen moet je stoppen met verlangen naar hoe zij was. Dat is heel moeilijk, maar ook heel rijk. Als het lukt, kun je weer genieten van het moment.’

Wat Adelheid hier benadrukt, is dat er twee werelden zijn, die van jezelf en die van je naaste met dementie. Door je eigen wereld te verlaten, kom je in de ‘speelruimte’. Daar kun je je verwonderen over wat je naaste met dementie zegt en ervaart. Ga er naar op zoek, stel er vragen over, verwonder je en beweeg mee met de ander. Als dat lukt, kun je – zoals Adelheid zegt – weer genieten van het moment.

Meer indrukwekkende verhalen over mensen die zorg geven aan een naaste met dementie, zijn te lezen in mijn boek ‘Steun en troost bij dementie‘.

Rondom het thema contact maken en op bezoek gaan bij mensen met dementie geef ik workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers. Klik hier of mail me menskapitaal@live.nl

Anniek Kramer, auteur van
* STEUN EN TROOST BIJ DEMENTIE, in gesprek met zorggevers en zorgprofessionals over schuld, schaamte en spijt en wat steun en troost biedt (februari 2019).
OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genietensamen met Marcelle Mulder.

Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Vul dan op de site in de rechterkolom, je mailadres in. Fijn als je dit bericht deelt!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dementie

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s