Radicale vernieuwing in zorgopleiding?

OPleiding in de zorgMeer tijd en liefdevolle aandacht voor de bewoners. Uitgaan van waar zij behoefte aan hebben. Kwaliteit verbeteren en deskundigheid leveren. Wie wil dat niet? Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten bij de verbetering van de verpleeghuiszorg. Daarvoor is wel een investering nodig in mensen. 

Om dat te realiseren is er wel voldoende en gekwalificeerd personeel nodig. Dat is echt een zorg, want te weinig mensen kiezen voor werken in de zorg. Er zijn daarom allerlei initiatieven om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken.

Een van die initiatieven is het anders vormgeven van het zorg en welzijnsonderwijs. Waarde-vol onderwijs is daar een mooi voorbeeld van. Zij sluiten aan op de doelen van de radicale vernieuwing van de verpleeghuiszorg.  Het onderwijs inspirerend, uitdagend en confronterend maken, dat is hun doel. Dit type onderwijs heeft 4 belangrijke pijlers:

  1. Leren vindt zoveel mogelijk plaats in de praktijk. Er wordt geleerd aan de hand van werkelijke problemen, waarbij studenten en mensen van de werkvloer en het onderwijs samen aan vraagstukken werken.
  2. Het onderwijs krijgt een andere vorm, waarbij schools leren en werkplek-leren (ook wel hybride leren genoemd) met elkaar worden verweven. Er zullen dus ook andere leermethodes worden ingezet.
  3. Niveau 2, 3 en 4 leren samen en themagericht. De hogere opleidingsniveaus verdiepen en verbreden meer. De opleidingsduur varieert per niveau (2 = 1 jaar, 3 = 2 jaar, 4 = 3 jaar) en is daarmee korter dan in de huidige opzet.
  4. Bij het leren wordt aangesloten op de kennis die de student al heeft. Die kennis krijgt de student ook, door de eerste 4 weken 4 dagen in de week onderwijs te volgen vervolgens nog 2 dagen (niveau 1 dag) en aansluitend 1 dag per week (niveau 1 een halve dag).

In Zuid-Holland werken een aantal partijen samen om deze manier van onderwijs van de grond te tillen. De eerste groepen zijn inmiddels gestart.

De inhoud van de zorg, dus aandacht voor welzijn, gastvrijheid en ethiek, zijn de kern van het programma. Naast natuurlijk de medische vakken, die niet kunnen ontbreken.

Een dergelijk programma levert zorgmedewerkers op, die zijn toegerust om liefdevolle zorg te geven, die in de laatste levensfase zo belangrijk is.

Anniek Kramer, auteur van
STEUN EN TROOST BIJ DEMENTIE, in gesprek met zorggevers en zorgprofessionals over schuld, schaamte en spijt en wat steun en troost biedt (februari 2019).
OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten, samen met Marcelle Mulder.

Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Vul dan op de site in de rechterkolom, je mailadres in. Fijn als je dit bericht deelt!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dementie

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s