Rouw- en verlies bij dementie

ondergaande zon 2Onlangs sprak ik in één week twee rouwdeskundigen. Eén van hen tijdens een congres en de ander benaderde mij naar aanleiding van een artikel in de krant over mijn boek ‘Steun en troost bij dementie’. Want dat dementie gepaard gaat met verliesgevoelens dat zal duidelijk zijn. 

Rouwen is het hebben van verdriet over verlies. Dat kan gaan om een baan, een huis, lichamelijke mogelijkheden en natuurlijk om mensen die je na staan. Bij dementie verlies je jezelf, steeds een stukje. En jouw naasten verliezen jou ook beetje bij beetje. Rouw is een (gezonde!) reactie op verlies. Rouw is het omgaan met het verlies en je leven daarop aanpassen.

Iemand die rouwt heeft erkenning nodig: een ander die in volle aandacht luistert, zonder oordeel. Iemand die kan bevestigen dat het logisch is dat al die emoties er zijn. Bevestiging kan bijvoorbeeld gevonden worden bij lotgenotencontact: zij ervaren doorgaans vergelijkbare emoties.

Een andere mogelijkheid is het bezoeken van een rouwtherapeut. Een rouwtherapeut is geschoold in het helpen met omgaan met verlies, ook bij dementie. Vragen die aan de orde kunnen komen in dergelijke situaties zijn:

 • Wie heb je verteld over de dementie en wat was hun reactie?
 • Waar maakt je  je zorgen over?
 • Wat zou je nog willen?
 • Wat wil je beslist niet?
 • Wanneer is een dag een goede dag?
 • Wat heb je nodig om het vol te kunnen houden?

Natuurlijk kan iedereen deze vragen stellen. Oplossingen bieden is niet nodig, alleen luisteren met een groot hart.

Anniek Kramer, auteur van:
STEUN EN TROOST BIJ DEMENTIE, in gesprek met zorggevers en zorgprofessionals over schuld, schaamte en spijt en wat steun en troost biedt (februari 2019).
OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten, samen met Marcelle Mulder.
Mijn wekelijkse blog in je mailbox? Vul dan op de site in de rechterkolom, je mailadres in. Fijn als je dit bericht deelt!

1 reactie

Opgeslagen onder Dementie

Een Reactie op “Rouw- en verlies bij dementie

 1. Margot van Acker

  Beste Anniek,

  Dank voor je blog over rouw en dementie. Fijn dat jij hier aandacht aan besteed.
  Je noemt als mogelijkheid ondersteuning door een rouwtherapeut. Ik heb in de afgelopen ruim 12 jaar dat ik intensief samenwerkte met mensen met dementie en hun naasten gezien hoezeer zij in staat zijn zich aan te passen aan de gevolgen van dementie. Een omgeving die warmte biedt, een luisterend oor en praktische ondersteuning zijn goud waard. Dan is rouwen om dementie een normale reactie op de vele verliezen. Een therapeut is daarom in mijn ogen alleen in te zetten wanneer de rouw problematisch verloopt. Bij verreweg de meeste mensen is de inzet van een therapeut niet nodig. Het zou jammer zijn als rouw op die manier tot een medisch probleem wordt gemaakt.

  Hartelijke groet,
  Margot van Acker

  Like

Laat me hier weten wat je reactie is.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s